Curaçao algemeen
Ligging: Curaçao is een van de meest zuidelijke eilanden van de Kleine Antillen (= ABC-eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao) en ligt in het midden van die groep. Het ligt ongeveer 65 km voor de kust van Venezuela, ongeveer 67 km ten oosten van Aruba en 52 km ten westen van Bonaire. Het eiland behoort tot de benedenwindse eilanden en ligt daarom, in tegenstelling tot de bovenwindse eilanden, niet in het orkaangebied. De hoofdstad is Willemstad, met haar wereldbekende gekleurde gebouwen op de ‘Handelskade’.
Paspoort/visum: Als je als toerist naar Curaçao gaat heb je een paspoort nodig. Het paspoort moet de gehele verblijfsduur geldig zijn. Let op, een Identiteitskaart voldoet niet!
De Digitale Immigratiekaart is voor alle bezoekers verplicht en vooraf online in te vullen op www.dicardcuracao.com Wanneer u in Curaçao aankomt, dient u het ingevulde formulier digitaal of als print te kunnen overleggen.
Taal: Op Curaçao worden 4 talen gesproken: Nederlands, Engels, Spaans en Papiaments. Met Nederlands kun je vrijwel overal goed terecht, zeker op toeristische locaties.
Tijdzone: Het is op Curaçao vijf uur vroeger dan in Nederland (tijdens de zomertijd zes uur). Op Curaçao is het heel het jaar door relatief vroeg donker. Elke dag tussen 18:00 en 19:00 zakt de zon onder, en elke ochtend tussen 06:00 en 07:00 komt de zon weer op.
Betalen: Op Curaçao kun je betalen met de Antilliaanse Gulden afgekort de ANG of NAF. De koers schommelt uiteraard, maar als indicatie kun je aanhouden dat NAF 2,- ongeveer € 1,- is. Je kunt in de winkels en restaurants vrijwel overal pinnen, let op dat er kosten kunnen worden berekend door je bank. Ook is het op voldoende plekken mogelijk om geld uit de muur te pinnen(ATM). Houdt wel rekening met de (best flinke) transactiekosten, ongeacht het bedrag. Tevens is de US Dollar ook op veel locaties te gebruiken als betaalmiddel. Vergeet niet je bankpas in te stellen op ‘Midden-Amerika’ of ‘wereldwijd’.
Vervoer: Lopend of fietsend ergens naar toe gaan zul je eigenlijk niet vaak zien op Curaçao. Dit in verband met de hoge temperatuur i.c.m. de hoge luchtvochtigheid. Daarbij geldt ook dat de infrastructuur op Curaçao niet echt berekend is op fietsers en voetgangers. Het openbaar vervoer is er zeer beperkt. Taxi’s zijn er wel, maar zijn zeer prijzig! Dus als je zelf ook wat verder wilt komen dan je accommodatie, dan is een huurauto zeker de beste oplossing. Bij onze beheerders, Ed en Bianca, kun je tegen zeer scherpe tarieven een auto huren www.bon4rent-curacao.nl. Tip: Download alvast in Nederland de kaart van Curaçao in maps.me voor offline navigatie.
Bescherming: Zorg altijd voor goede bescherming tegen de zon, verbranden is op Curaçao zo gebeurd. Vergeet ook niet dat er altijd muggen zijn op het eiland. Bescherm jezelf hiertegen d.m.v. producten met Deet te gebruiken. Deze beschermingsproducten zijn goed verkrijgbaar bij de Botika (apotheek)
Noodnummers Curaçao
- Politie en brandweer: 911
- Ambulance: 912
- Curaçao Road Services: 199 (Bij een aanrijding ALTIJD bellen!)
- Botika Sorsaka Caracasbaaiweg 274APhone: (599-9) 736-6715
- Huisartsenpraktijk Sorsaka 274 Caracasbaaiweg +599 9 736 0530